Met de hand geselecteerd
Hoogwaardige kwaliteit
Op maat gemaakt
Snelle levering

Koninklijke bijschriften

Prinses Beatrix in 1959 in New York. Foto door: Kees Scherer / Maria Austria Instituut

In de ANP fotowinkel vind je een groot aanbod historische foto’s van het koningshuis. Van een verliefde koningin Beatrix en prins Claus tot de familievakantie van de Oranjes in het Italiaanse kustplaatsje Porto Ercole. In 2019 heeft het ANP ruim 8.000 van deze koninklijke beelden gedigitaliseerd en voorzien van informatie bij de foto. Dit was een aardige klus. Jos Bennis vertelt hoe hij te werk ging. 

4.000 foto’s

"Het metadateren van foto’s is een zorgvuldige klus. Ik heb ongeveer 4.000 van de ruim 8.000 foto’s voorzien van een omschrijving en daar heb ik ruim een jaar over gedaan. De omschrijving die bij de foto staat moet kloppen en dat kost soms erg veel tijd."

Dubbelcheck

"Sommige foto’s uit het archief waren al voorzien van een korte omschrijving. Denk aan een datum of de naam van de persoon op de foto. Dan denk je misschien dat je er al bent, maar dat is niet zo. Die gegevens moet je controleren en aanvullen. De kans bestaat dat de informatie niet helemaal klopt."

Het proces

"Het omschrijven van de ene foto is makkelijker dan de ander. Vaak raadpleeg ik Delpher als eerste. Dat is een website met een grote database gedigitaliseerde historische kranten. Door het zoeken met de juiste trefwoorden kan je er veel informatie vinden. De woorden waarmee ik zoek bepaal ik door de foto goed te bekijken; welke personen staan er op de foto, zie ik herkenbare objecten, is de foto gemaakt tijdens een bepaalde gebeurtenis (denk aan een staatsbezoek, Koninginnedag, opening of tentoonstelling)? Elk stukje informatie brengt je dichter bij de gehele omschrijving."

Soms geen informatie

"Bij sommige foto’s was het niet mogelijk om een omschrijving toe te voegen. Dit kwam vooral voor bij portretfoto’s. Vaak is de persoon te herkennen, maar is het moment waarop de foto gemaakt is en de aanleiding van het maken van het portret nauwelijks te herleiden. Deze foto’s zijn in de beeldbank voorzien van de afkorting g.i.g. wat staat voor geen informatie gevonden."

"Elk stukje informatie brengt je dichter bij de gehele omschrijving."

- Jos Bennis

Voldoening na lang speurwerk

"Soms ben je veel tijd kwijt om achter de juiste beschrijving van een foto te komen of met het uitzoeken van wat er precies op de foto te zien is. Het leuke aan dit werk is de voldoening die je ervaart als je na lang speurwerk alle gegevens boven water hebt gekregen."

Ontdek meer van het koninklijk huis

Cookies maken jouw bezoek aan de ANP-website gemakkelijker én leuker. Klik op accepteren om hiermee akkoord te gaan of lees ons cookiebeleid.
Afwijzen Accepteren

Download

Een ogenblik geduld alsjeblieft, je zipbestand wordt nu aangemaakt.


Je beelden worden klaargezet. Je ontvangt een e-mail met een link waarmee je het zip-bestand kunt downloaden. Dit proces kan een paar minuten in beslag nemen.

Er is een fout opgetreden. Je zip-bestand kon niet worden gegenereerd.