Met de hand geselecteerd
Hoogwaardige kwaliteit
Op maat gemaakt
Snelle levering

Het Hilversum van toen

Liesbeth List en Ramses Shaffy. Foto door: ANP Kippa

Het ANP en Beeld en Geluid hebben de historische Kippa-fotocollectie beschikbaar gemaakt. De collectie bevat 700.000 foto’s uit de Nederlandse televisie- en radiowereld uit de jaren 50 tot en met 90. Het analoge archief is opgenomen in de collectie van Beeld en Geluid, dat 162.000 van deze foto’s gedigitaliseerd heeft. 

Nationale en internationale sterren

Het persbureau Kippa (Kövesdi International Press Agency) werd in 1953 opgericht en richtte zich op afbeeldingen uit de mediawereld. Eigenaar Antal Kövesdi ontwikkelde een voor die tijd nieuwe formule: hij zorgde dat er continu een of meerdere fotografen in de Hilversumse studio's aanwezig waren om van elk programma en elke ster foto's te maken. De fotografen portretteerden onder andere een jonge André van Duin, Martine Bijl, Corry Konings en Peter Jan Rens, maar ook internationale sterren zoals Jimi Hendrix, op bezoek in Nederland.

Kövesdi stuurde de afbeeldingen in een pakket naar Nederlandse kranten en tijdschriften, zodat die altijd beelden bij de hand hadden. De fotografen van Kippa fotografeerden op geheel eigen en vernieuwende manier. Ze vroegen acteurs en presentators vaak om op de set te poseren en ze dachten goed na over de compositie. Het resultaat is een tijdloze en krachtige collectie entertainmentfoto’s.

Kippa bij het ANP en Beeld en Geluid

In 2001 werd het succesvolle fotobedrijf overgenomen door het ANP. Kippa-fotografen bleven werken voor het ANP en werkten digitaal. Het ANP voert de naam Kippa tot op heden nog steeds, en nu is de analoge collectie (alle negatieven en dia’s) overgedragen aan Beeld en Geluid. Om een onderscheid te maken tussen de analoge collectie en het nog steeds gebruikte merk Kippa is gekozen voor de naam Historische Kippa Collectie.

Een kleine selectie van deze bijzondere historische fotoselectie is te koop in de ANP Fotowinkel. 

Jimi Hendrix in Nederland. Foto door: ANP Kippa

Ontdek meer beelden uit de Kippa-fotoselectie

Cookies maken jouw bezoek aan de ANP-website gemakkelijker én leuker. Klik op accepteren om hiermee akkoord te gaan of lees ons cookiebeleid.
Afwijzen Accepteren

Download

Een ogenblik geduld alsjeblieft, je zipbestand wordt nu aangemaakt.


Je beelden worden klaargezet. Je ontvangt een e-mail met een link waarmee je het zip-bestand kunt downloaden. Dit proces kan een paar minuten in beslag nemen.

Er is een fout opgetreden. Je zip-bestand kon niet worden gegenereerd.