Met de hand geselecteerd
Hoogwaardige kwaliteit
Op maat gemaakt
Snelle levering

Het Nederlandse Woodstockfestival

Festivalpubliek op Holland Pop Festival. Foto door: Hans van den Bogaard

Meer dan vijftig jaar geleden kwamen bijna honderdduizend mensen naar het Kralingse Bos in Rotterdam. Van 26 tot en met 28 juni 1970 vond daar het Holland Pop Festival plaats: het eerste grote Nederlandse festival én het eerste meerdaagse openluchtfestival van Europa. Internationale bands als Santana, Pink Floyd, Jefferson Airplane en Mungo Jerry traden op. 

Love, peace en happiness

Het muzikale event is de geschiedenis ingegaan als het Nederlandse antwoord op het Amerikaanse Woodstockfestival, dat in 1969 had plaatsgevonden. ANP-Hollandse Hoogte-fotografen Hans van den Bogaard, Paul van Riel en Pim Westerweel waren erbij in 1970. De sfeer van love, peace en happiness was duidelijk voelbaar. 

Paul van Riel over Holland Pop Festival: “Samen met mijn jongere broer en een vriend ging ik op 27 en 28 juni 1970 naar het Holland Pop Festival in Kralingen. Ik was 21 jaar destijds en had op mijn camera na niets bij me. Mijn focus lag vooral op fotograferen van het publiek en een korte nacht heb ik doorgebracht in een tentje, geloof ik. Het was er heel ontspannen, gezellig en fotogeniek.”


"Het was er heel ontspannen, gezellig en fotogeniek"

- Paul van Riel

Drie dagen op een andere planeet

ANP-Hollandse Hoogte Fotograaf Hans van den Bogaard was drie dagen op een andere planeet tijdens het Holland Pop Festival. "Het was een commune van duizenden mensen terwijl je muziekhelden voorbij kwamen. Helden als Dr.John, Jefferson Airplane, Santana en niet te vergeten Mungo Jerry met het nummer In the Summer Time waarbij duizenden witte plastic bordjes de lucht in gingen. Toen ik een paar uur wilde slapen vond ik allerlei vreemde types in mijn tent, onder het mom: moet kunnen. De kater kwam pas op maandagmorgen rond 8:00 uur, toen ik Amsterdam binnen kwam rijden en een drukke nerveuze stad aantrof. We waren weer terug in normale de wereld."

"Toen ik een paar uur wilde slapen vond ik allerlei vreemde types in mijn tent, onder het mom: moet kunnen."

- Hans van den Bogaard
Festivalbezoekers zoeken de verkoeling op in de schaduw. Foto door: Hans van den Bogaard

Ontdek meer historische beelden

Cookies maken jouw bezoek aan de ANP-website gemakkelijker én leuker. Klik op accepteren om hiermee akkoord te gaan of lees ons cookiebeleid.
Afwijzen Accepteren

Download

Een ogenblik geduld alsjeblieft, je zipbestand wordt nu aangemaakt.


Je beelden worden klaargezet. Je ontvangt een e-mail met een link waarmee je het zip-bestand kunt downloaden. Dit proces kan een paar minuten in beslag nemen.

Er is een fout opgetreden. Je zip-bestand kon niet worden gegenereerd.