Met de hand geselecteerd
Hoogwaardige kwaliteit
Op maat gemaakt
Snelle levering

De snelle wereld van de Formule 1

Lando Norris rijdt tijdens de tweede testdag van de Formule 1 op het circuit van Barcelona. Foto door: Remko de Waal

In het weekend van 3, 4 en 5 september is het zover: de Formule 1 in Zandvoort. Na een jaar uitstel vanwege het coronavirus keert de Grand Prix, na 36 jaar, in 2021 weer terug in Nederland. Hoe maak je zo een ‘snelle’ foto? We vroegen het ANP-fotograaf Remko de Waal.

De eerste keer

“Mijn eerste Grand Prix, de GP in Duitsland op de Hockenheimring, fotografeerde ik samen met autosportfotograaf en goede collega Frits van Eldik. De eerste keer fotograferen tijdens de Formule 1 voelde gek genoeg als mijn eerste keer fotograferen op het Binnenhof: waar rennen de fotografen naar toe? Wat weten zij wat ik nog niet weet? Na wat snelle lessen van Frits werd het me al snel duidelijk op welke momenten je waar moet staan.”

Emotie die je voelt

“Deze snelle foto’s heb ik dit jaar op de wintertraining in Barcelona gemaakt. Aan het einde van de dag heb je daar in een bepaalde bocht veel licht. Met een lage sluitertijd van ongeveer een tiende van een seconde heb ik vervolgens deze foto’s gemaakt. Doordat de zon ook laag stond krijg je dit 'snelle' effect. De Formule 1 is bij uitstek de sport om te gaan pielen met fotografie; je hebt emotie, snelheid en veel kleur. En je staat ook nog eens heel dichtbij. Voor mij persoonlijk mag dat niet de overhand hebben want ik blijf een nieuwsfotograaf, maar het is wel erg leuk om te maken. Je voelt de beweging, de wielen, de auto, en daar draait het om.”

"Je voelt de beweging, de wielen, de auto, en daar draait het om."

- Remko de Waal

Een race zonder publiek

“Sinds mijn eerste GP in Duitsland heb ik nog een aantal Grand Prixs gefotografeerd. Ik begon dit seizoen met de wintertraining in Barcelona en vele zouden volgen. Met als hoogtepunt de Dutch GP in Zandvoort, waar we met drie ANP-fotografen aanwezig zouden zijn. Tot het coronavirus opdook en alles geannuleerd moest worden. Tot op de dag van vandaag is het wachten op de seizoensopener; de geruchten gaan dat dat de GP van Oostenrijk gaat worden. Als dat zo is, is dat hoogstwaarschijnlijk zonder publiek en pers. Helaas. Laten we hopen dat we als persbureau volgend jaar alsnog de Dutch GP op de best mogelijke manier in beeld kunnen brengen.”

Ontdek historische beelden van de Formule 1

Cookies maken jouw bezoek aan de ANP-website gemakkelijker én leuker. Klik op accepteren om hiermee akkoord te gaan of lees ons cookiebeleid.
Afwijzen Accepteren

Download

Een ogenblik geduld alsjeblieft, je zipbestand wordt nu aangemaakt.


Je beelden worden klaargezet. Je ontvangt een e-mail met een link waarmee je het zip-bestand kunt downloaden. Dit proces kan een paar minuten in beslag nemen.

Er is een fout opgetreden. Je zip-bestand kon niet worden gegenereerd.